Een WordPress website verhuizen, het lijkt heel simpel. Je kopieert je bestanden, dupliceert je database en klaar is Kees. Toch? Integendeel! Verhuis je je WordPress website, dan zijn er zes dingen die vaak over het hoofd worden gezien.

Database connectie

Migreer je van de ene naar de ander hostingpartij, dan krijg je vaak compleet nieuwe login-gegevens voor je database voorgeschoteld. Vergeet deze informatie niet te verwerken in je wp-config.php, want anders kan WordPress niet verbinden met je database en word je geconfronteerd met de beruchte ‘Error establishing database connection’-foutmelding.

.htaccess en Rewrite Rules

Dit kleine tekstbestandje kan voor veel problemen zorgen. Vaak wordt het namelijk niet meegekopieerd naar de nieuwe hosting-omgeving en wanneer je werkt met de pretty urls als permalink in WordPress (wat iedereen zou moeten doen uit SEO oogpunt), kan juist dat een hoop ellende veroorzaken. Het htaccess-bestand bevat namelijk veel informatie over waar jouw WordPress installatie zich bevindt enhoe de links moeten worden opgebouwd. Vergeet dit bestand dus niet mee te nemen.

Heb je het bestand meegenomen maar werken je links nog steeds niet? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat jouw hostingprovider de mogelijkheid tot het gebruik van htaccess heeft uitgeschakeld. Dan zit er maar één ding op: contact opnemen met je hostingprovider.

Interne links

In veel gevallen verandert niet alleen je hosting-omgeving, maar ook je domeinnaam. Zeker als je van een ontwikkel-omgeving verhuist naar een live-omgeving, zul je zorgvuldig moeten omspringen met je interne links. Dit geldt voor zowel de pagina-links als de paden naar je bestanden, uploads en foto’s die in de wp-content map staan. Check altijd eerst of je nog kunt doorklikken op je links, lukt dat niet dan zul je al je interne links opnieuw moeten laten genereren. Zowel voor de pagina’s en posts als voor de uploads en foto’s: een hoop werk!

Om dit te voorkomen kun je bij de start van de ontwikkeling van je website al gebruik maken van de plug-ins voor Relative URLs en Relative Image URLs. Wanneer je deze twee plug-ins vanaf de eerste minuut gebruikt, hoef je je nergens zorgen meer over te maken na de verhuizing.

Cache

Iedereen wil een snelle website: Google vindt het belangrijk in je zoekscore en je bezoekers vinden het natuurlijk ook fijn dat jouw website lekker vlot op het scherm verschijnt. Daarom maken veel mensen gebruik van zogeheten Cache plug-ins: WP-Supercache en W3 Total Cache zijn daarvoor de meestgebruikte opties. Deze plug-ins functioneren echter alleen als het bestandspad goed staat ingesteld. En laat nou net dat hetgene zijn dat bij een verhuizing van een website vaak niet het geval is.

Open daarom altijd je wp-config.php na het verhuizen en kijk of zaken als WP_CACHE en WPCACHEHOME correct staan geconfigureerd.

Schrijfrechten

Kopiëren, plakken: klaar! Toch? Was het maar zo makkelijk. Vaak worden schrijfrechten voor mappen niet 1-op-1 overgenomen bij een verhuizing en dat kan ervoor zorgen dat je ineens geen foto’s meer kunt uploaden, dat je cache of plugins niet meer werken of je zelfs helemaal niet meer kunt inloggen in je WordPress installatie.

Kijk na een verhuizing dus altijd even of de rechten van de wp-content map en zijn submappen correct zijn. Voor degenen die hun WordPress en plug-ins (automatisch) willen updaten via het CMS is dit een absolute prioriteit!

wp-config.php

Last but not least: loop nog eenmaal je wp-config.php na zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Kloppen je (nieuwe) database gegevens? Staat de upload-map goed ingevuld? Werkt je cache? Mooi, dan is jouw website er klaar voor!

Hulp nodig? Just ask!

Is het je niet gelukt om je WordPress website aan de praat te krijgen? Wellicht dat wij je kunnen helpen om hem zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Neem daarvoor contact met ons op via de contactpagina.

Wie alle ins en outs over WordPress te weten wil komen, kan zich inschrijven voor een van onze WordPress Cursussen of eens informeren naar onze persoonlijke hands-on WordPress Workshops.

WhatsApp stuur een appje